svacina

Hola, hola, škola volá. Začněte nový školní rok chutně a zdravě

26.08.2024

Září je tady a školní docházka i každodenní povinnosti se opět hlásí o slovo. Aby měly vaše děti ve škole kromě učebnic, sešitů a penálu vše, co potřebují, je důležité myslet i na vyváženou svačinu. Ta je pro děti nesmírně důležitá, protože podporuje soustředění a zabraňuje únavě. Vyzkoušejte jednoduché tipy na chutná i zdravá jídla, která si vaše děti zamilují. A nejen ony.

Děti jsou neustále v pohybu. Ať už ve škole, na hřišti nebo doma. Jejich tělo a mozek potřebují neustálý přísun energie, aby mohly správně fungovat, rozvíjet se a učit se novým věcem a dovednostem. Správně zvolená svačinka jim proto pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi, čímž podporuje jejich soustředění a zabraňuje výkyvům nálady. Navíc pravidelný přísun jídla předchází možnému přejídání během pauzy mezi hlavními chody. A učíme tak děti i zdravým návykům pravidelnosti v jídelníčku. 

Jak by měla ideální svačina vypadat?
Ideální svačinka by měla vždy obsahovat bílkoviny, komplexní sacharidy, zdravé tuky a vlákninu. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem pro růst a regeneraci svalů. Jejich skvělým zdrojem jsou třeba tvrdé sýry, řecký jogurt, vařená vejce nebo kvalitní šunka. Komplexní sacharidy potom poskytují stabilní a dlouhotrvající energii. Proto do svačinové krabičky nezapomeňte přidat celozrnné pečivo, ovesné vločky nebo rýžové chlebíčky. Nevynechejte ani tuky, které jsou důležité pro správnou funkci mozku a vstřebávání některých vitamínů. Zvolte třeba avokádo, ořechy, semínka nebo olivový olej.

Každou správnou svačinku by měly doplnit i ovoce a zelenina. Tyto potraviny jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny. Dětem můžete nakrájet třeba mrkev, okurku, jablko nebo přibalit hroznové víno. Skvělou volbou jsou i malé krabičky s již připraveným mixem ovoce a zeleniny. Ty seženete třeba na Rohlík.cz nebo Košík.cz.

Pluxee tipy na zdravé a originální svačiny

  1. Barevné wrapy: Připravte celozrnný wrap s hummusem, plátky krůtí šunky, listovým salátem a nakrájenou paprikou. Zabalte do alobalu a máte vystaráno. 
  2. Jogurtový pohár: Do malé skleničky vrstvěte řecký jogurt, čerstvé ovoce (např. jahody nebo borůvky) a posypte ovesnými vločkami nebo granolou. A ideální svačina, po které se budou děti olizovat až za ušima, je na světě.
  3. Ořechové mixy: Smíchejte oblíbené ořechy a sušené ovoce bez přidaného cukru. Tento mix dejte do malé krabičky, aby mohly děti doplnit potřebnou energii rychle a kdekoliv. Široký výběr ořechů a sušeného ovoce najdete třeba na Grizzly.cz.

A skvělou fitness svačinkou pro malé sportovce může být třeba ovocné smoothie. V mixéru rozmixujte banán, jahody, hrst špenátu a mandlové mléko. Ideálně drink doplňte ještě třeba ovesnými vločkami, abyste do lahodného drinku dostali i důležité komplexní sacharidy. Nalijte do uzavíratelné lahve a máte perfektní občerstvení vhodné do školy, do kroužku nebo i na cesty.

Zdravé svačiny do školy nejsou jen o tom, aby děti měly co jíst. Jde o to, aby dostávaly všechny potřebné živiny, které podporují jejich růst, vývoj a celkovou pohodu. Vyzkoušejte naše tipy na rychlé, zdravé a chutné svačiny a pamatujte, že základem je pestrost a vyváženost. 

Přejeme vám úspěšný start do nového školního roku plný chutí a benefitů.