voda

Hydratace: Klíč k pohodě a zdraví nejen v létě

03.07.2024

Léto je tady a s ním i počasí, které nás láká vyrazit na delší dovolenou nebo kratší výlety. Na cestách ale snadno zapomínáme na dostatečný pitný režim a vypít dost tekutin se najednou stává obrovskou výzvou. Ať už relaxujete u vody, sportujete nebo pracujete na zahradě, dodržovat správný pitný režim je důležité nejen v létě, ale i během celého roku. Hydratace těla je totiž klíčem k dobré náladě, energii i celkovému zdraví.

Voda tvoří přibližně 60 % lidského těla a je nezbytná pro regulaci teploty, trávení, transport živin a odstraňování odpadních látek. V létě se více potíme, ztrácíme tak více vody, čímž se zvyšuje i riziko dehydratace. Ta se potom může projevit například bolestí hlavy, únavou, vysušenou pokožkou nebo rty. Proto nespoléhejte jen na pocit žízně. Ten se totiž objevuje zpravidla až ve chvíli, kdy je pozdě.  Pijte pravidelně po celý den, častěji a v menších dávkách. Tělo tak přijatou tekutinu lépe vstřebá a využije.

Kolik vody je tak akorát?
Pravidlo dvou litrů na osobu už je dávno pasé. Množství potřebných tekutin závisí totiž hned na několika faktorech. Mezi ty základní patří například věk, hmotnost, míra fyzické aktivity nebo teplota vzduchu. Obecně platí, že zdravý člověk by měl vypít asi 0,5 litru tekutin na každých 15 kg své váhy. Tudíž člověk vážící 60 kg by měl denně vypít právě ony zmíněné 2 litry tekutin. V horkých dnech je ale potřeba příjem tekutin zvýšit, zejména pokud jste fyzicky aktivní.

Jen pít ale nestačí. Není totiž tekutina jako tekutina. Káva, alkohol a některé druhy čajů totiž podporují vylučování vody ven z těla, a mohou tak celkem nevědomky k výsledné dehydrataci značnou měrou přispět. Proto si je raději dopřejte jen s mírou, ideálně ještě doplněné skleničkou vody.

Neslazená voda mi ale nechutná. Co mám tedy pít?
Pokud obyčejná voda nepatří zrovna k vašim favoritům, zkuste si ji dochutit plátky citronu, okurky, mátou nebo třeba trochou domácího bezinkového sirupu. Klasické ochucené vody, které jsou běžně k dostání v obchodech, velmi často obsahují nepřiměřené množství cukru, což z dlouhodobého hlediska nepřispívá ani vaší postavě, ani celkovému zdraví.

Také sázíte na sklenici ledové vody pro svlažení, když je vám horko? Omyl. Raději sáhněte po studené či vlažné vodě. Ta tělo daleko lépe a rychleji osvěží. Ledové nápoje totiž fungují jen krátkodobě.

Tekutiny můžete také svému tělu dodat i konkrétními potravinami, jejichž složení vodu z velké části obsahuje. Zařaďte v létě do svého jídelníčku jahody, okurky, melouny nebo rajčata. I ty vám totiž k dostatečné hydrataci organismu mohou dopomoci. 

Jak nezapomenout?
Říkáte si, že tohle všechno sice víte, ale na pití prostě vždycky zapomenete? Tak i pro vás máme tip. Existuje totiž hned několik aplikací, které vám pomůžou zmapovat denní příjem tekutin a budou vás pravidelně upozorňovat, kdy je čas se napít. Můžete si do nich tak i jednoduše zaznamenat a dlouhodobě sledovat, jak se váš příjem tekutin vyvíjí v čase. Vyzkoušejte třeba My Water Balance, WaterMinder nebo aplikaci Hydro Coach. 

A co děti nebo senioři?
Obzvlášť opatrní bychom měli být u dětí a kojenců. Jejich malý organismus se totiž dokáže do stavu dehydratace dostat násobně rychleji než ten dospělý. Pravidelně jim proto nabízejte vodu a sledujte, zda mají dostatečně vlhké pleny. Starší lidé často nepociťují žízeň tak intenzivně, proto je důležité jim pravidelné pití připomínat a zajistit, že mají sklenku s čistou vodou vždy na dosah ruky. 

Abyste si léto užili naplno, mějte na paměti, že správný pitný režim může výrazně ovlivnit vaši energii, náladu a celkové zdraví. Tak na zdraví a léto plné zážitků.