jahody

Letní nabídka sezónních potravin. Kde hledat a z čeho vybírat?

02.08.2024

Kdo by jim odolal? A čemu? Řeč je o letních sezónních surovinách, na které se všichni celý rok těšíme. Podívejte se na naše tipy, kde šťavnaté jahody, meruňka, maliny nebo voňavá rajčata pořídit a proč byste je právě teď měli rozhodně zařadit do svého jídelníčku.

Rozdíl je patrný již na první přičichnutí. Červnové jahody jsou zkrátka ty nejvoňavější z celého roku. A i když máme k čerstvému ovoci a zelenině nyní díky supermarketům a dalším obchodním řetězcům přístup prakticky po celý rok, sezónní úroda je vždy o kapku lepší. A navíc také bohatší na vitamíny, živiny i minerální látky. Navíc jídlo, které nemusí cestovat tisíce kilometrů, aby se dostalo na váš talíř, je i šetrnější k životnímu prostředí. 

Jaké sezónní potraviny si teď můžete dopřát a kde je sehnat?
Léto je obdobím hojnosti, takže máte zaručeně z čeho vybírat. Rozhodně byste neměli minout sladké ovoce a lesní plody. Další položkou na seznamu je zelenina, která vám dodá dostatek vlákniny i letního osvěžení, protože většinou obsahuje i větší množství vody. Nezapomeňte ani na čerstvé bylinky jako jsou bazalka, máta, rozmarýn, tymián nebo třeba petrželka. Ty perfektně využijete k dochucení nejrůznějších pokrmů nebo k přípravě osvěžujícího ledového mátového čaje.

Není žádným tajemstvím, že nejlepším místem, kde sehnat čerstvé sezónní potraviny, jsou farmářské trhy. Pokud ale raději nakupujete z pohodlí domova, můžete kouknout třeba na Rohlík.cz nebo Scuk.cz, které spolupracují s lokálními farmáři. Ušetří vám tak nejen čas, ale i práci, protože dovezou všechny čerstvé produkty přímo před práh vašich dveří. 

Jak si sezónní potraviny nejlépe vychutnat?
1. Lehké a osvěžující obědy: Víte, co je ideální volbou pro horké dny? Saláty. Ale aby takový salát dobře chutnat a obsahoval všechny potřebné živiny, věnujte jeho přípravě péči a pozornost. Vyzkoušejte třeba kombinaci čerstvých rajčat, mozzarelly, bazalky a olivového oleje. A nezapomeňte ho doplnit ideálně celozrnným pečivem. A rázem je ideální oběd na světě. 

2. Grilování: Co by to bylo za léto bez pořádné grilovačky. Zkuste na gril přihodit i zeleninu jako cukety, papriky nebo lilky. K tomu přidejte kuřecí prsa nebo rybu, dip z tvarohu a čerstvých bylinek a o perfektní letní večeři máte postaráno.

3. Smoothie a čerstvé šťávy: Čerstvé ovoce, ale i zelenina, jsou skvělé na výrobu smoothie nebo ovocných šťáv plných vitamínů. A co je nejlepší? To už je jen a jen na vás a vší fantazii. Existuje nespočet možností a v létě se nebojte experimentovat. Náš tip: Z ovoce si také můžete velmi rychle připravit i domácí nanuky nebo zmrzlinu. 

4. Bylinkové máslo: Čerstvé byliny můžete využít třeba i na výrobu másla. Stačí smíchat měkké máslo s nasekanou bazalkou, mátou nebo rozmarýnem nebo jinými bylinkami podle chuti, přidat trochu česneku, špetku soli a je to. Bylinkové máslo bude perfektní jako malá chuťovka k pečivu nebo i grilovanému masu.

Letní sezóna nabízí nespočet možností, jak si užít čerstvé a zdravé potraviny. Ať už dáváte přednost lehkým salátům, grilování nebo ovocným smoothie či domácím zmrzlinám, sezónní potraviny budou vždycky správná volba. Tak neváhejte, vyrazte na farmářský trh nebo si s benefity objednejte čerstvé produkty on-line a vychutnejte si léto plné čerstvosti a zdraví.