terminál

Obědy v Praze už nejsou zdaleka ty nejdražší

09.07.2024

Ceny obědů v prvních pěti měsících letošního roku mírně kolísaly, v některých regionech klesaly. Oproti minulosti se však zásadně promíchalo pořadí. Praha s průměrnou cenou oběda 198,20 Kč v květnu držela až pátou příčku. Předstihl ji dokonce i Ústecký kraj. Prvenství patří Středočeskému kraji s průměrnou cenou oběda 207,53 Kč. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami společnosti Pluxee, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

Na cenu přes 200 korun se ceny obědů poprvé vyšplhaly v listopadu 2022, a to v Praze. Hned v několika regionech se nad tuto hranici dostaly loni v prosinci 2023, kdy byly průměrné ceny obědů vůbec historicky nejvyšší. Nejdražší ale nebyly v hlavním městě, jak jsme byli doposud zvyklí, ale ve Středočeském kraji, kde se průměrná ceny vyšplhala na 213,76 Kč. Druhá příčka s průměrnou cenou 206,80 Kč za oběd patřila Pardubickému kraji a třetí s 206,13 Kč Ústeckému kraji. Praha byla s cenou 200,83 Kč až šestá. Nejlevnější byly tradičně obědy na Vysočině, kde v prosinci 2023 průměrná cena oběda dosáhla 183,68 Kč.

Nejdráže obědvají ve Středočeském kraji
„Vývoj cen ukázal, že lidé už nejsou ochotni stále vyšší a vyšší ceny akceptovat. V prvních pěti měsících letošního roku už totiž dál nerostly, celkově šly níže. Nepochybně tomu pomohlo i meziroční zlevnění potravin, které pomohlo i poklesu celkové inflace na 2,6 %. Zdá se tedy, že ceny obědů již dosáhly cenového stropu,“ říká Jan Michelfeit ze společnosti Pluxee.
V lednu a únoru 2024 se tak průměrné ceny obědů dostaly přes hranici 200 korun ve Středočeském kraji (202,86 Kč v lednu 2024 a 204,17 Kč v únoru 2024). Praha po oba tyto měsíce byla až pátá nejdražší. Nejlevnější zůstává Vysočina, kde průměrná cena oběda klesla v lednu na 169,89 Kč, v únoru byla 170,21 Kč. Poté šly ceny opět nepatrně nahoru a přes 200 korun se přehouply ve dvou, respektive třech regionech.

Nejdražší obědy s průměrnou cenou přes 200 korun tak má prvních pět měsíců Středočeský kraj, který je jednoznačně nejdražší. V květnu 2024 tu průměrná cena oběda dosáhla 207,53 Kč. Druhý nejdražší je již tři měsíce Jihočeský kraj, v květnu tu byla průměrná cena oběda 202,98 Kč. Na třetím a čtvrtém místě se střídá Pardubický a Ústecký kraj. „To, že jsou ceny obědů ve Středočeském kraji dlouhodobě nejvyšší je způsobeno jeho polohou blízko hlavnímu městu. Kolem Prahy se mohutně soustředí developerská výstavba, a vzhledem k cenám nemovitostí se sem stěhují movitější lidé, kteří pracují v Praze za vyšší mzdy. Takže je zde pak i kupní síla,“ komentuje Michelfeit.

Data z karet stravenkovými kartami společnosti Pluxee

Graf


Průměrná hrubá měsíční mzda v 1. čtvrtletí dosáhla podle ČSÚ 43 941 Kč. Nejvyšší byla tradičně v Praze, kde se vyšplhala na 56 372 Kč. V Praze přitom pracuje také velká část lidí, kteří žijí v okresech kolem Prahy. Ve Středočeském kraji je takřka shodná s průměrnou mzdou – 43 554 Kč.

Na první pohled by se mohlo zdát, že v Ústeckém kraji je kupní síla nízká a průměrné ceny obědů tady tak překvapí. Podle dat ČSÚ tu ale v prvním kvartále letošního roku průměrná mzda 40 737 Kč, a je tak pátá nejvyšší ze všech krajů. Na Vysočině, kde jsou obědy dlouhodobě nejlevnější, je přitom průměrná hrubá mzda jen zhruba o tisícikorunu nižší. 

Poslední roky byly jako na houpačce
I přes změnu v trendu je znát, že se situace ustálila. Stačí se podívat na data za poslední roky. Na konci roku 2019 byla průměrná cena oběda 130,90 Kč, za rok 2020 se změnila jen nepatrně, na průměrných 135,40 Kč, za rok 2021 už byla průměrná cena oběda 151,20 Kč. Pak přišel zlom. „Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci už 180 korun. Toto zdražení pomohlo provozovatelům restaurací hodně srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů, zároveň byli lidé ještě ochotni takové ceny akceptovat,“ říká Jan Michelfeit. „Rok 2023 se pak v gastro sektoru nesl ve znamení stabilizace cen, už rostly jen zvolna nebo vůbec.“ 

Jak firmy na obědy přispívají
Zaměstnavatelé jsou si vysokých cen obědů vědomi a snaží se zaměstnance podporovat v kvalitním stravování. To potvrdil i aktuální průzkum Ipsos pro Pluxee, který ukázal, že 73 % zaměstnanců dostává podporu stravování. Zaměstnanci uvádějí jako jednu z nejčastějších výhod tohoto benefitu, že si mohou dopřát častěji právě oběd v restauraci.