Proč je zdravé sezení u počítače klíčem k psychické pohodě  i produktivitě?

Proč je zdravé sezení u počítače klíčem k psychické pohodě i produktivitě?

02.09.2024

V dnešní digitální době se často sezení za počítačem zkrátka nevyhneme. Tím spíš, že právě počítač je pro velkou spoustu z nás naprosto nezbytným pracovním nástrojem. Sedíme v práci, brouzdáme doma na internetu nebo třeba hrajeme počítačové hry. Věděli jste ale, že náš způsob sezení zásadně ovlivňuje nejen držení našeho těla, ale i produktivitu nebo třeba psychickou pohodu? Zdravé sezení není jen trend spojený se zdravým životním stylem, ale nezbytnost. Osvojte si pár drobných zásad správného sezení a výsledky uvidíte sami.

Předejděte bolestem hlavy i zad a dobijte baterky

Možná si říkáte, že na tom, jak sedíte, přece není nic špatného. Opak ale může být pravdou. Správné sezení výrazně ovlivňuje nejen zdraví vaší páteře, ale i náladu, produktivitu a energii během dne. Když dlouhodobě sedíte špatně, můžete si zadělat na problémy, mezi které patří například bolesti zad, krční páteře, hlavy nebo i trávící obtíže. A to pochopitelně nikdo z nás nechce. Pokud si ale osvojíte principy správného držení těla, vše může být jinak.

Jak tedy správně sedět u počítače?

Přestože se to může zdát jako banální otázka, správné sezení u PC může být leckdy věda. Speciálně tehdy, kdy si návyky správného sezení teprve osvojujeme. Jak tedy na to? 

Začněte tím, že si nastavíte židli tak, abyste měli nohy pevně na zemi a kolena v pravém úhlu. Záda by měla být rovná, opřená o opěrku židle a její sedák by měl končit asi ve třech čtvrtinách stehen. Pozornost věnujte i vaší obrazovce. Ujistěte se, že je ve výšce očí a vy nemusíte zbytečně ohýbat krk nebo vystrkovat bradu. Pokud totiž neustále skláníte hlavu, nejspíš se nevyhnete bolestem krční páteře, ramen a zatuhlým trapézům.

Nyní se zasoustřeďte na klávesnici a myš. Položte si na ruce na stůl a dotkněte se právě klávesnice a myši. Jsou vaše lokty v pravém úhlu a zápěstí v neutrální poloze? Pak je všechno správně. Jestli pracujete na notebooku, zkuste ho zvednout na úroveň očí a používat externí klávesnici a myš. Vždy ale dbejte na to, aby bylo zápěstí v neutrální poloze a lokty tvořily pravý úhel. Předejít tak můžete nejen přetížení zápěstí, ale třeba i zánětům šlach. 

Sledujte, jak sedíte během dne

Když už teď máte vše správně nastavené, pozorujte, do jaké pozice se posadíte za hodinu nebo za půl dne. Časem totiž často končíme na samém okraji židle, nahrbíme záda a urputně pracujeme. Muži naopak běžně na židli prakticky leží. A proto jsou tu speciální pomůcky, které nás podpoří v udržení správného posedu v průběhu celého pracovního dne.

Ať už se jedná o ergonomické židle, podložky pod nohy, stojany na notebook nebo polštářky na zápěstí, to vše jsou drobnosti, díky kterým bude sezení hned příjemnější a zdraví prospěšnější. 

Třeba taková ergonomická židle je investicí, která se rozhodně vyplatí. Zejména pokud právě vy máte zaměstnání, ve kterém sedíte prakticky v jedné poloze prakticky celou pracovní dobu. Podporuje totiž správné držení těla, snižuje tlak na páteř a předchází i bolestem zad, krku a hlavy. 

A teď to nejzásadnější. Kde takovou speciální ergonomickou židli sehnat? Pokud si nevíte rady, vsaďte na e-shop sedetzdrave.cz. Nejenže tu nakoupíte vše za super ceny, ale dokonce si můžete zdravotní židle i na 14 dní vyzkoušet. A to zcela zdarma. Budete tak mít jistotu, že si vyberete tu pravou. A navíc si můžete židli pořídit třeba i za své Pluxee benefity a to až do 31. 10. 2024 s 10% slevou.

Investujte benefity do vaší budoucnosti

Investovat do vlastního zdraví je s Pluxee hračka. Ať už pracujete z domova nebo z kanceláře, mějte na paměti, že každý den strávený na židli může být buď krokem k lepšímu zdraví, nebo naopak k budoucímu trápení. Zvolte si zdraví, pohodu a komfort a posaďte se na váš nový trůn. Koneckonců, zdraví máme jen jedno.