banner_legis

Stravenky a exekuce

24.09.2024

Podle dat Exekutorské komory je nyní v exekuci více než 627 tisíc fyzických osob v České republice.[1] Toto číslo sice dlouhodobě klesá, ale stále je to vysoké číslo. Zaměstnanci s exekucemi tak nejsou v dnešní době žádnou výjimkou. Obzvláště v některých typech provozu je exekuční zatížení časté a zaměstnavatelé se této agendě nevyhnou. Může být obtížné takové pracovníky finančně motivovat či ocenit, protože některé výhody mohou být při nejmenším částečně exekuovány, a zaměstnanci je tak nepocítí v plném rozsahu. Vhodným nástrojem mohou být stravenky či stravenková karta, na které se exekuce nevztahuje.

Benefity, které budou minimálně z podstatné části využity pro případnou exekucí, jsou například navýšení mzdy, poskytnutí mimořádné odměny či finanční prémie. Tyto příjmy podléhají srážkám ze mzdy. Pokud je tedy zaměstnavatel zaměstnanci přizná, budou částečně použity na úhradu zaměstnancových dluhů. 

Ačkoliv o tyto prostředky zaměstnanec nepřijde, bezprostřední význam takového postupu zaměstnavatele bude v očích zaměstnance spíše malý, protože obdrží jen část těchto prostředků vynaložených zaměstnavatelem. 

Vhodným způsobem, jak zaměstnancům (a to i těm v exekuci) přilepšit, mohou být právě stravenky a stravenkové karty. 

Stravenky a stravenkové karty totiž nepodléhají exekuci. Přesněji řečeno nepodléhají exekuci srážkami ze mzdy ani přikázáním jiné peněžité pohledávky a jiné způsoby exekuce jsou spíše hypotetické.[2] Poskytování stravenek a stravenkových karet je navíc za podmínek stanovených zákonem (na straně zaměstnance) plněním osvobozeným od daně z příjmů. Není postaveno najisto, že by byly jiné způsoby exekuce přípustné. Navíc jejich náročnost by vzhledem k možnému výtěžku byla malá. Pravděpodobně z těchto důvodů jsme se v praxi nesetkali s tím, že by některý exekutor zkoušel postihnout stravenky či stravenkové karty jiným způsobem, například takzvanou mobiliární exekucí, tedy jako movité věci.

Zaměstnanec tak ve stravenkách či na stravenkové kartě může dostat celou zaměstnavatelem vynaloženou částku, a to i v případě, že má zaměstnanec exekuce. Může se tedy jednat o vítaný a ceněný benefit.

Prostřednictvím stravenek či stravenkových karet však zaměstnavatel nesmí zaměstnanci nahrazovat mzdu či jiné plnění, které by jinak podléhalo exekuci, daním či odvodům. V případě obcházení zákona či zneužití práva by mohlo dojít k překvalifikaci takto vyplaceného plnění a zaměstnavatel by mohl být povinen doplatit částky, které měly být uhrazeny na exekuci, daně a odvody. Takový postup by mohl být rovněž ze strany kontrolních orgánů dále sankcionován.

Pokud však zaměstnavatel dodrží zákonná pravidla a účel tohoto benefitu, mohou pro něj být stravenky a stravenkové karty díky jejich výhodám vhodným instrumentem při odměňování a motivování zaměstnanců. A to i těch, kteří mají exekuce. 

__________________________________________________________________________________________________

[1] Dle údajů ke dni 01.09.2024, dostupných z: https://statistiky.ekcr.info/statistiky.

[2] Není postaveno najisto, že by byly jiné způsoby exekuce přípustné. Navíc jejich náročnost by vzhledem k možnému výtěžku byla malá. Pravděpodobně z těchto důvodů jsme se v praxi nesetkali s tím, že by některý exekutor zkoušel postihnout stravenky či stravenkové karty jiným způsobem, například takzvanou mobiliární exekucí, tedy jako movité věci.

Článek vznikl ve spolupráci s poradenskou kanceláři Rödl & Partner.

Autoři: Martina Pumprlová, Václav Vlk

JUDr. Martina Pumprlová, Advokátka, Senior Associate, martina.pumprlova@roedl.com

Mgr. Václav Vlk, Advokát, Associate Partner, vaclav.vlk@roedl.com

 

V případě zájmu se můžete s krátkým dotazem k tématu emailem obrátit na autory článku.

Rödl & Partner je mezinárodní poradenská kancelář, která se řadí k vedoucím poradenským společnostem na evropském trhu. Poskytuje služby ve všech oblastech podnikání; propojuje právní, daňové, auditorské, účetní a podnikové sféry poradenství. Kancelář je zastoupena ve všech významných průmyslových zemích světa. Silnou pozici si vybudovala především na trhu ve střední, východní a západní Evropě, v Asii i USA. Poradenský servis poskytuje více než 5 800 poradců ve 110 pobočkách v téměř 50 zemích světa. V České republice Rödl & Partner působí od roku 1991, pobočky má v Praze a Brně. Poradenský servis nabízí díky své síti více než 320 poradců v oborech právní poradenství, daňové poradenství, audit, business proces outsourcing a podnikové poradenství. Je dvanáctinásobným držitelem prestižního ocenění Právnická firma roku v oboru daňového práva v letech 2012 až 2023. Více na www.roedl.cz.

RödlPartner