banner_legis

Stravování zaměstnanců – aneb ohlédnutí se za změnami roku 2024

06.09.2024

V rámci zaměstnaneckého stravování došlo k významným daňovým změnám, přibyly nové formy příspěvků na stravování a změnila se daňově optimální hodnota příspěvku na stravování. Jaké mají zaměstnavatelé od roku 2024 možnosti v rámci závodního stravování?

Zaměstnavatelé mohou svým pracovníkům poskytnout různé formy příspěvku na stravování. Stravování pro zaměstnance nemusí být zajištěno pouze formou papírové stravenky, ale zpravidla se přechází již na modernější alternativu, stravenku v elektronické podobě, neboli stravenkovou kartičku. Z daňového hlediska však mezi papírovou a elektronickou stravenkou rozdíl není, a proto je zcela na zaměstnavateli, jakou formu stravenky si zvolí.

Kromě klasických stravenek si mohou zaměstnavatelé zvolit peněžní příspěvek na stravování, neboli tzv. stravenkový paušál. Namísto stravenky obdrží zaměstnanec finanční příspěvek ke mzdě, zpravidla přímo na svůj bankovní účet. 

Poslední možností je provoz vlastního či externího stravovacího zařízení v prostorách společnosti, přičemž zaměstnanci mají zpravidla cenově zvýhodněné podmínky pro nákup jídla. 

Významnou změnou od roku 2024 je sjednocení daňového zatížení jednotlivých variant stravování. To znamená, že od roku 2024 je stejně daňově výhodné poskytnut zaměstnanci stravenku i peněžní příspěvek. Pokud v roce 2023 zaměstnanec dostal stravenku, byla v plné výši osvobozena od daně z příjmů fyzických osob a nepodléhala odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Na straně zaměstnavatele pak byl daňově účinným nákladem příspěvek do výše 55 % ceny jídla za jednu směnu. Naopak stravenkový paušál byl osvobozen pouze do částky 107,10 Kč za jednu odpracovanou směnu (částka je každý rok aktualizována vyhláškou), nadlimitní částka byla u zaměstnance zdaněna. 

V roce 2024 limit pro osvobození od zdanění na straně zaměstnanců činí 116,20 Kč a aplikuje se jak na stravenky, tak i na stravenkový paušál. Pokud tedy v roce 2024 dostanou zaměstnanci příspěvek na stravování v hodnotě 200 Kč, bude částka převyšující hodnotu 116,20 Kč představovat jejich zdanitelný příjem. 

Na straně zaměstnavatele jsou od roku 2024 veškeré náklady na stravenky, stravenkový paušál či závodní stravování daňovým výdajem. Dochází proto ke zvýhodnění stravenek oproti dosavadnímu daňovému režimu, kdy si mohl zaměstnavatel odečíst pouze část poskytnutého příspěvku. Zaměstnavatel musí však nárok na tyto příspěvky zakotvit v interní směrnici či v pracovní smlouvě jednotlivých zaměstnanců.

Pro rok 2024 je proto optimálním příspěvkem na stravování částka 116,20 Kč, přičemž nezáleží, v jaké formě bude tento příspěvek zaměstnancům poskytnut. Rozhodující je, zdali chce zaměstnavatel podpořit stravování zaměstnanců, či jim pouze navýšit jejich mzdu. Praktické zkušenosti jsou, že stravenkový paušál na rozdíl od stravenek zaměstnanci postupem času zpravidla již nevnímají jako benefit poskytovaný zaměstnavatelem, nýbrž jako součást mzdy. Stravenky tak mají určitou výhodu ve vnímání samotného benefitu ze strany zaměstnanců. Vedle toho existují také názory, že stravenkový paušál dostatečně nemotivuje zaměstnance ke zdravému stravování, neboť za co ho zaměstnanec utratí, nelze nijak omezit.

Závěrem je ještě nutné upozornit, že do výše uvedeného limitu se mohou započítávat i další plnění poskytnutá zaměstnancům. Kromě samotné stravenky či peněžitého příspěvek na stravování sem totiž patří i další nepeněžní příjmy plynoucí z poskytnutého stravování. Jedná se především o jídlo organizované zaměstnavatelem mající podobu snídaně, oběda, či večeře. Naopak do limitu se nezahrnuje drobné občerstvení, ovoce na pracovišti, či třeba společné večeře s klientem. 

 

Článek vznikl ve spolupráci s poradenskou kanceláři Rödl & Partner

Autor: Ing. Michael Pleva, Daňový poradce, Associate Partner

V případě zájmu se můžete s krátkým dotazem k tématu obrátit na autorka článku na e-mailové adrese: michael.pleva@roedl.com

Rödl & Partner je mezinárodní poradenská kancelář, která se řadí k vedoucím poradenským společnostem na evropském trhu. Poskytuje služby ve všech oblastech podnikání; propojuje právní, daňové, auditorské, účetní a podnikové sféry poradenství. Kancelář je zastoupena ve všech významných průmyslových zemích světa. Silnou pozici si vybudovala především na trhu ve střední, východní a západní Evropě, v Asii i USA. Poradenský servis poskytuje více než 5 800 poradců ve 110 pobočkách v téměř 50 zemích světa. V České republice Rödl & Partner působí od roku 1991, pobočky má v Praze a Brně. Poradenský servis nabízí díky své síti více než 320 poradců v oborech právní poradenství, daňové poradenství, audit, business proces outsourcing a podnikové poradenství. Je dvanáctinásobným držitelem prestižního ocenění Právnická firma roku v oboru daňového práva v letech 2012 až 2023. Více na www.roedl.cz.

RödlPartner