Zdravá snídaně: Klíč k úspěšnému dni i dobré náladě

Zdravá snídaně: Klíč k úspěšnému dni i dobré náladě

03.06.2024

Snídaně představuje podle odborníků na výživu nejdůležitější jídlo dne, které nám pomůže správně nastartovat celý organismus. Co přesně by měla ideální snídaně obsahovat? A je opravdu tak důležitá?

I když my v noci odpočíváme, náš organismus během spánku pilně pracuje a spaluje energii, kterou ráno potřebuje znovu doplnit. Pokud se nenasnídáte, tělu chybí živiny a většinou si o ně řekne v odpoledních či večerních hodinách, kdy tzv. vyluxujete lednici. Díky snídani se tak vyhnete vlčímu hladu nebo nekontrolovatelným touhám na něco sladkého nebo zkrátka ne až tak zdravého. 

Snídaně dělá den

Není žádným tajemstvím, že pravidelné porce jídel v menších dávkách jsou pro rozhýbání metabolismu alfou a omegou. I tady ale platí – naslouchejte svému tělu. Každý z nás je jedinečný, a zatímco jeden nedokáže bez potřebného paliva fungovat, pro jiného může jídlo po probuzení představovat nadměrnou zátěž. Snažte se proto uvědomit si, co nejvíce vyhovuje vám a do snídaně hned po probuzení se nenuťte násilím. Pokud vám vyhovuje nasnídat se až v práci, třeba 2-3 hodiny po probuzení, není na tom nic špatného.  

Tipy na sladkou i slanou snídani

Pokud patříte mezi ty, kteří velkou snídaní nepohrdnou, body pro vás. Důležité je jen pečlivě vybírat, co a v jakém poměru a množství na svůj talíř dáte. Je úplně jedno, jestli zvolíte sladkou nebo slanou variantu. Důležité je, z čeho si první jídlo dne poskládáte. Správný poměr živin totiž dokáže udělat s vaším tělem zázraky. Každé ráno si tedy připomeňte jednoduchou formuli: cukry, tuky, bílkoviny a vláknina.  

Pokud jste milovníkem sladké snídaně, určitě si pochutnáte třeba na méně tučném řeckém jogurtu, s oříšky, semínky nebo sušeným ovocem od našeho partnera Grizzly.cz. Výbornou a rychlou volbou je i kaše z ovesných vloček, na kterou přidejte třeba lžičku ořechového másla a oblíbené ovoce. I tady ale nezapomeňte na bílkoviny a do kaše přidejte i bílý jogurt nebo tvaroh. 

Dáváte přednost slané variantě? Potom by vám doma rozhodně neměla chybět vajíčka, žitný nebo celozrnný chléb, čerstvý sýr a zelenina. S těmito surovinami rozhodně žádnou snídani nezkazíte a variant a kombinací máte nepřeberné množství. Navíc si díky Košík.cz můžete vybrat a nakoupit i z farmářských surovin a čerstvé zeleniny od lokálních dodavatelů, takže budete mít jistotu, že tělu po ránu dopřáváte opravdu jen ty nejlepší živiny. Za nákup navíc ušetříte díky naší stravenkové kartě Pluxee. 

Kolik je tak akorát?

Na to bohužel neexistuje žádná univerzální odpověď. Velikost porce totiž neovlivňují vaši oblíbení influenceři, kteří vám ráno ukáží, jak snídají právě oni. Zaměřte se především na sebe a myslete v kontextu celého dne. Budete dnes jen sedět v kanceláři nebo vyrážíte na celodenní rodinný výlet do hor? Určitě víte, kam tím míříme – pokud vás během dne čeká velká fyzická námaha, určitě si trochu zdravých tuků navíc ke snídani dopřát můžete.  

Svou pozornost byste měli věnovat nejen jídlu jako takovému, ale i nápojům. Hydratace a pitný režim je pro správné fungování lidského organismu naprosto zásadní, a proto i po ránu pití nepodceňujte. Dopřát si můžete třeba zelený čaj. Ten vaše tělo spolehlivě nastartuje a nabitou energii bude uvolňovat v delším časovém horizontu, než když si dáte po ránu hned velké a silné espresso. Ty nejlepší sypané čaje najdete třeba v prodejnách našeho partnera Oxalis, kde vám s výběrem toho nejlepšího rádi pomohou.  

Mějte krásná rána plná vyvážených snídaní. A hlavně si je patřičně vychutnejte, protože ne nadarmo se říká, že ráno dělá den.