paragraf

Zvýhodněné stravování pro bývalé zaměstnance

01.08.2024

Řada zaměstnavatelů poskytuje svým bývalým zaměstnancům, kteří jsou ve starobním nebo invalidním důchodu, zvýhodněné stravování. Od ledna 2024 však novela zákona o daních z příjmů podmínila osvobození zvýhodněného stravování výkonem práce alespoň 3 hodiny. Aktuální novela zákona se snaží tuto situaci u bývalých zaměstnanců napravit.

Úprava do konce roku 2023
Jedním z benefitů, které řada zaměstnavatelů historicky poskytuje svým bývalým zaměstnancům, kteří jsou již ve starobním nebo invalidním důchodu, je možnost stravování v závodní jídelně za zvýhodněné ceny. Tento benefit byl do konce roku 2023 na straně bývalého zaměstnance osvobozen od daně. 

Úprava v roce 2024
Konsolidační balíček od roku 2024 výrazně zasáhl do úpravy benefitů včetně stravování. Pro osvobození zvýhodněného stravování konsolidační balíček zavedl novou podmínku, a to výkon práce alespoň 3 hodiny v rámci směny. V případě bývalých zaměstnanců ve starobním nebo invalidním důchodu tuto podmínku přitom nelze splnit. Konsolidační balíček tak přinesl pro zaměstnavatele významnou administrativní zátěž související se zdaněním a odvody u těchto příjmů bývalých zaměstnanců.

Aktuální novela zákona o daních z příjmů uvedenou situaci napravuje, a to dokonce zpětně od ledna 2024. Nově je od daně osvobozen příjem bývalých zaměstnanců ve starobním nebo invalidním důchodu ve formě stravování poskytovaného jako nepeněžní plnění určené

  • k přímé spotřebě na pracovišti zaměstnavatele nebo
  • k přímé spotřebě v rámci stravování zajišťovaného prostřednictvím jiného subjektu než zaměstnavatele.

Dle důvodové zprávy lze uplatnit osvobození i v situaci, kdy je strava určená k přímé spotřebě vydána na pracovišti zaměstnavatele, nebo v zařízení provozovaném jiným subjektem než zaměstnavatelem, ale k její konzumaci dojde na jiném místě, např. bývalý zaměstnanec si může jídlo odnést ke konzumaci domů.

Stejně jako u stravování pro stávající zaměstnance platí i zde limit pro osvobození, a to v úhrnu za kalendářní den do výše 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin (aktuálně 116,20 Kč). Poskytuje-li zaměstnavatel zaměstnanci i jiný příspěvek na stravování, např. na základě dohody o provedení práce, platí nadále pouze jeden limit pro osvobození. Osvobození nepeněžního plnění může zaměstnavatel dle speciálního přechodného ustanovení dobrovolně uplatnit i zpětně od ledna 2024, např. při ročním zúčtování.

Jak je uvedeno výše, týká se nová úprava pouze nepeněžního plnění bývalému zaměstnanci, tedy i stravování prostřednictvím Pluxee stravenek.

 

Článek vznikl ve spolupráci s poradenskou kanceláři Rödl & Partner

Autorka: Ing. Martina Šotníková, daňová poradkyně Rödl & Partner

V případě zájmu se můžete s krátkým dotazem k tématu obrátit na autorku článku na e-mailové adrese: martina.sotnikova@roedl.com.

Rödl & Partner je mezinárodní poradenská kancelář, která se řadí k vedoucím poradenským společnostem na evropském trhu. Poskytuje služby ve všech oblastech podnikání; propojuje právní, daňové, auditorské, účetní a podnikové sféry poradenství. Kancelář je zastoupena ve všech významných průmyslových zemích světa. Silnou pozici si vybudovala především na trhu ve střední, východní a západní Evropě, v Asii i USA. Poradenský servis poskytuje více než 5 800 poradců ve 110 pobočkách v téměř 50 zemích světa. V České republice Rödl & Partner působí od roku 1991, pobočky má v Praze a Brně. Poradenský servis nabízí díky své síti více než 320 poradců v oborech právní poradenství, daňové poradenství, audit, business proces outsourcing a podnikové poradenství. Je dvanáctinásobným držitelem prestižního ocenění Právnická firma roku v oboru daňového práva v letech 2012 až 2023. Více na www.roedl.cz.

RödlPartner